KUŞ GRİBİNE KARŞI ANTİMİC KORUMA KALKANI
Kuş gribi, diğer adıyla tavuk vebasının virütik ve bulaşıcı olan tehikeli bir hayvan hastalığı olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bu Virüsün H5N1 diye isimlendirilen tipi insanlara da bulaşmakta ve ölümlere yol açabilmektedir.
Özellikle kanatlı hayvanlarda görülen bu hastalık bu konuda büyük üretici konumunda olan ülkemizde de büyük risk oluşturmakta ve ciddi zararlara yol açmaktadır. Kuş gribi virüsü dayanıklı virüsler grubundan olup uygun şartlar bulduğunda haftalarca yaşayabildiği ve çok çeşitli kanallarla yayılabildiği ve hızla insanlara da hastalık bulaştırabileceği tespit edilmiş bilimsel bir gerçekliktir.
Şu anda halen bu hastalık yüzünden Balıkesirin bazı ilçelerinde karantina uygulaması yapılmaktadır. BU yüzden potansiyel risk oluşan bölgelerde süratle tedbir almak zorunluluğu oluşmuştur. Sağlık bakanlığı ve Gıda tarım ve hayvancılık bakanlıklarının konuyu yakın ve teyakkuz halinde takip ettikleri ve tedbirler aldıkları basındaki haberlerden anlaşılmaktadır. Ancak kanatlı hayvanlara hem de insanlara risk oluşturan bu virüse karşı özellikle besicilerin konuyla ilgili bilgi sahibi olması ve yetkililerin önerileri doğrultusunda tedbir alması, genel amaçlı toplu tedbirlere de uygum sağlaması hastalığın ve virüsün ortadan kaldırılması için hayati önemdedir.
KUŞ GRİBİ VİRÜSÜ BULAŞMA YOLLARI
Kuş gribi virüsü ağırlıklı olarak virüsle bulaşmış şeylerle temas ve havadaki virüslü partiküllerinvüduda girmesi sonucu bulaşır.
Kanatlı hayvan işletmelerinde gerek hayvanlar arası gerekse hayvanlardan insanlara bulaşma çeşitli vesilelerle olabilir. Bunların başında hastalıklı hayvanlarla temas ve solunan ortam havasındaki virüslü havadır. Ayrıca hastalıklı hayvanların atıklarıyla ve onların bulaştığı yüzeylerle temas da çok önemli risk faktörlerinden biridir.
Bu yüzden bu hastalıkla mücadelede hem hastalıklı virüslü ortamlarla temasın engellenmesi ve yüzey dezenfeksiyonu hem de havanın kontrolü kritik önceliklerdir.
ANTİMİC KALICI KORUMAYLA BAKTERİ VE VİRÜSLERE KARŞI TEDBİR VE ÇÖZÜM
ANTIMIC insan veya hayvan sağlığını tehlikeye sokacak ağır metal ve toksin kimyasallar içermeyen, su bazlı, renksiz, kokusuz, uygulandığı tüm yüzeylerde bilinen bakteri , virüs ve mikropların birçoğunu yok eden ve üremelerini durduran güçlü bir etkiye sahip kalıcı antimikrobiyal koruyucu ajandır.
Hemen hertürlü yüzeye uygulanabilir. Uygulandığı yüzeylerde gözle görülemeyecek kadar küçükhijyen boşluklarına nüfuz ederek, çok ince elastik camsı, aktif bir tabakayla kaplar. Suyun uçarak kurumasıyla birlikte kalıcı hijyenik koruma başlar.
ANTIMIC’ in farklı yüzeylerdeki kalıcı etkisiı, farklı uygulamalarda, ulusal ve uluslar arası birçok laboratuarlarda yapılan testler ile ispatlanmıştır.
ANTIMIC NASIL UYGULANIR?
Antimic standart olarak su bazlı bir ürün olup sulu çözelti halindedir. Bu kullanıma hazır sulu çözelti yüzeylere ister sprey makineleriyle yıkama , ister ısıtmalı sisleme sprey makineleriyle sisleme-dumanlama yöntemiyle, ister bezi Antimic’le ıslatarak yüzeyleri silme, istenirse de camsil tarzı el spreyleriyle direkt yüzeye tatbik edilebilir.
ANTIMIC Ürünümüz tamamen yerli ve patentli bir ürün olup, Sabancı Üniversitesi Laboratuarlarında geliştirilmiştir.
Ticari olarak 5,10,20 ve 60 L kullanıma hazır plastik bidonlarda, bireysel kullanım için de 500 ml sprey kafalı plastik şişelerde ve çabuk kuruyan susuz formül olarak da 500 ml teneke aerosol kutularda üretilmektedir. Ayrıca şahsi ve yanında taşınabilir kullanımlar için mendil formu da mevcuttur.
KANATLI SEKTÖRÜ İÇİN KUŞ GRİBİNE KARŞI KULLANIM
Kanatlı sektöründe üretimin her safhasında, yumurtadan kesimhanenin sonuna kadar, her kontakt olasılığı olan yerde koruyucu tedbir alınmalı,hijyene azami önem verilmeli ve ilaçlama yapılmalıdır.
Ayrıca hastalığın önemli yayılma yollarından biri olan havadaki partiküllerin de kontrol altına alınması, toz gibi partiküllerin üzerinde virüs taşıma olasılığına karşı ilaçlama ve toz tutma tedbiri alınmalıdır.
Diğer bir hastalık taşınma ve yayılma aracı da böcek ve küçük hayvanlarınvirüs ve hastalığı kümeslere, diğer hayvanlara ve insanlara bulaştırmasıdır. Buna karşı da tedbir alınmak zorundadır.
Bakteri ve Virüsler yüksek nemli ve ıslak ortamları severler ve hızla üreme imkanı bulurlar. BU yüzden tavuk çiftlikleri, üretim , depolama vs. alanlarının ortam şartları ve izolasyonlarının terleme ve damlama yapmayacak şekilde ve uygun sıcaklık ve nem koşullarında olması gerekir
Bu bilgiler ışığında yapılması gerekenler:
1. Mevcut hastalık veya virüs tespit edilen hayvanlar uygun şekilde ilgili resmi makamların direktifleri doğrultusunda imha edilmelidir. BU hayvanların temas halinde olduğu her yer temizlenip ilaçlanmalı, temizlik sularıyla çevreye virüs yayılmaması için de tedbir alınmalıdır. İmha ve gömü yerleri ilaçlanmalı dezenfekte edilmelidir.
2. Hastalıklı hayvanların yada ölü hayvanların temas ettiği taşındığı araçlar, alet edavat, ekipman, giysi vs hepsi çok iyi şekilde dezenfekte edilmeli yada imha edilmelidir.
3. Olası mikrop-virüs ve dolayısıyla hastalık bulaşmasını engellemek için tavuk, yumurta ve civcivin ve onların atıklarının temas ettiği her yüzey ve alan potansiyel risk alanıdır ve koruma altında olmalıdır. Bu yüzden özellikle birinci yapılması gereken hijyen kuralları ve temizlik konusuna dikkat etmektir.
4. Çiftlik alanı giriş çıkışları harici insan ve araç giriş çıkışları minimize edilmeli ve giriş çıkışlarda ilaçlama ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
5. Hayvanların, yumurtaların bulunduğu alanların tamamı ana üreticilerin süpervizörlüğü altında temizlenip dezenfekte edilmelidir.
6. Yapılan temizlik ve dezenfeksiyon düzgün yapıldığı takdirde o ana kadar olan mikrop ve virüsleri, küf ve mantarları yok edecektir. Ancak bu tip ilaçlar ve maddeler etkisini kısa süre sonra kaybettiklerinden daha sonra üzerine gelecek bakteri ve virüslere karşı etkili olmamaktadırlar. İşte burada ANTIMIC kalıcı koruma sistemi devreye girmelidir. Çünkü ANTIMIC yüzeylerin kalıcı bir parçası olmakta ve yüzeyleri kalıcı olarak kaplamaktadır ve aylara varan sürede etkisini devam ettirmektedir. Bu yüzden çok ciddi faydası olacak ve riskleri azaltacaktır.
7. Yine aynı şekilde kümes ve çiftlik alanına giren kişi ve araçların tekerlek, kasa, ayakkabı vs mevcut dezenfeksiyonuna ilave olarak ikinci olarak da ANTIMIC daldırması ya da spreylemesi yapılmalıdır ki o da daha sonra buralara bulaşabilecek mikrop ve virüsleri etkisiz hale getirsin. Yani mevcut olan mikrop ve virüsleri öldürmek yetmez. Üzerine daha sonra gelecek ve temas edebileceklerin de imha edilmesi gerekir.
8. Üretici firmaların hayvan civciv ve yumurta taşınmasında kullanılan araçlarına , tüm kasa, kutu vs, mevcut temizlik ve dezenfeksiyonuna ilave olarak üzerine ANTIMIC koruma uygulanması ciddi risk azaltması ve koruma sağlayacaktır.
9. Havadaki partiküller vasıtasıyla yayılma ve bulaşmanın önlenmesi konusunda da üç koldan çalışma yapılması gerekir.
A) Birincisi kümes hava giriş ve çıkışlarının virüsleri tutucu ve yok edici filtreler takılması. Burada mevcut fanların üzerine klips şeklinde ve filtresi ANTIMIC emdirilmiş filtreler takılması hem dışarı partikül ve koku salınmasını azaltacaktır. Hem de mikrop ve virüs girişlerini engellemede yardımcı olacaktır.
B) Kümes-barınak-depo içindeki havadaki partiküllerin dezenfeksiyonu ve deaktive edilmesi: Burada havaya sisleme şeklinde uygulanan ANTIMIC havadaki partiküllere tutunacak ve onlardaki bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmede etkili olacaktır. Ayrıca kümes içi sirkülasyon filtre fanları da konarak havanın sürekli süzülmesi ve ANTIMIC li filtrelerden geçirilmesi de yapılabilir.
C) Kümeslere kontrol dışı hava girişinin engellenmesi ve düzgün havalandırma: Burada özellikle çatı-yan duvar birleşim yerleri, kapı, fan pencere giriş ve kenarlarından gelen ve kaçan kaçak havanın kontrol altına alınmasının en etkili yolu sprey poliüretan köpükle izolasyon yapılarak bu bölgelerin kapatılmasıdır.
10. Ortam şartlarından kaynaklanan virüs bakteri üremesinin ve gelişmesinin engellenmesi: Kümes, depo ve kapalı alanların ortam şartlarıyla yüksek nem ve damlamalara karşı tedbir alınması yüksek nem ve ıslaklığı seven bu mikro organizmalara karşı engelleyici etki yapacaktır. Ortam sıcaklığı canlı hayvan ve kuluçkadan dolayı pek değiştirilemeyeceğinden burada ancak yüzeylerdeki yoğuşma ve terlemeler, damlamalar engellenebilir ve havalandırmayla ortam hava kalitesi ve nem oranları kontrol altında tutulabilir. Damlama ve terlemelerin engellenmesi yemlerin ıslanmasının önüne geçilmesi düzgün ve yekpare, bakteri barındırmayan ve içine hayvan yuva yapmayan ve girmediği iyi bir izolasyon yapılmasıyla sağlanabilir. Bunu mevcut panel harici yapılarda en iyi sağlayacak sistem de sprey poliüretan köpükle izolasyon yapılmasıdır.
11. Yabancı hayvan, böcek, sürüngen, kemirgen girişinin engellenmesi: Hastalık virüs ve mikrobu taşıyan bu küçük canlılar yapılardaki küçük yarık çatlak ve boşluklardan girebilir. Böyle alanların tamir ve tıkanması ve ilaçlanması gerekir. Sprey poliüretanlı izolasyonun bu konuda da faydası vardır.
12. Gelen Yem, su, altlıkların , bunların depo ve taşınma hatlarının bakteri ve virüslerden arınmış olması: Üreticiler yemleri kontrol altında tutmalı, gerek ana depolarda ve nakliye hatlarında gerekse çiftliklerdeki depo ve nakliye hatlarında ilaçlama ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Yine bu alanda da ANTIMIC koruması çok etkili olacaktır. Çünkü ANTIMIC paslanmaz çelik ve seramik dahil her türlü yüzeye yapışmakta ve etkisini uzun süre korumaktadır. Hayvanların kullandığı suluk ve yemliklerin de temizlik dezenfeksiyon sonrası ANTIMIC kaplanması faydalı olacaktır.
Yukarıdaki toparladığımız ve sizin için hazırladığımız bu bilgiler bizim firma olarak uzun yıllardır Kanatlı hayvan sektöründe sprey poliüretan köpükle çiftlik izolasyonları yapmamız vesilesiyle sektör konusunda bilgi sahibi olmamızdan kaynaklanmaktadır. Halen de bu uygulamalarımız başarıyla devam etmektedir.
Bunun yanında, aynı zamanda ticarileşmesi ve tanıtımını üstlendiğimiz Sabancı Üniversitesi Laboratuarlarında geliştirilen yeni nanoteknolojik ürün , bakteri, küf, mantar ve en önemlisi virüslere karşı kalıcı etki gösteren ANTIMIC koruyucu sitemin sektöre büyük katkısının olacağına inanmaktayız. Konuyla ilgili kaynaklara baktığımızda üretici ve konuyla ilgili kişilerin yararlanabileceği fazla kaynak olmadığını da görmemiz üzerine faydalı olacağına inandığımız bu yazıyı hazırlamaya karar verdik.
ANTIMIC ticari olarak kullanıma hazır 5, 10, 30 ve 60 L sulu çözelti olarak plastik bidonlarda satılmaktadır.
Küçük ve şahsi kullanımlar için Mendil ve 500 ml sprey plastik kutular da mevcuttur.
Ayrıca hızlı kuruyan ve basınçlı 500 ml aerosol teneke kutu formu da bulunmaktadır.
Sisleme - dumanlama uygulamaları ve yerinde uygulamalarımız da mevcuttur. Ancak uygulaması ve kullanımı basit olduğundan Uygun makinelerle kendiniz de yapabilirsiniz .
ANTIMIC hakkında, detaylı bilgi ve raporları www.antimic-guardian.com sitemizden bakabilirsiniz.
Sprey poliüretan köpük ve kümes izolasyonları dahil çeşitli izolasyon ve yüzey koruma uygulamalarımızı da www.borkan.com.tr sitemizden görebilirsiniz. Daha fazla ihtiyaç duymanız halinde firmamızı arayarak ilave bilgi alabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgi ve yapılması gerekenlerin sadece bir kesim yada bizim sınırlı sayıda ulaşabildiğimiz kişiler tarafından uygulanması yetersiz kalacaktır. Bunun için hazırladığımız bu yazıyı mümkün olan herkese ulaşması ve tüm sektörün ve toplumumuzun faydalanması dileğimizdir.
Tanıdıklarınıza ve çevrenizdeki kişi ve kurumların yetkililerini de konuyla ilgili haberdar etmeniz ve faydalanmanız dileğiyle.
Saygılar.
Dr. Hikmet Satıcı
Borkan Yapı Kim. İzolasyon Ltd. Şti.
KUŞ GRİBİNE KARŞI ANTİMİC KORUMA KALKANI
Kuş gribi, diğer adıyla tavuk vebasının virütik ve bulaşıcı olan tehikeli bir hayvan hastalığı olduğu hemen hemen herkes tarafından bilinmektedir. Bu Virüsün H5N1 diye isimlendirilen tipi insanlara da bulaşmakta ve ölümlere yol açabilmektedir.
Özellikle kanatlı hayvanlarda görülen bu hastalık bu konuda büyük üretici konumunda olan ülkemizde de büyük risk oluşturmakta ve ciddi zararlara yol açmaktadır. Kuş gribi virüsü dayanıklı virüsler grubundan olup uygun şartlar bulduğunda haftalarca yaşayabildiği ve çok çeşitli kanallarla yayılabildiği ve hızla insanlara da hastalık bulaştırabileceği tespit edilmiş bilimsel bir gerçekliktir.
Şu anda halen bu hastalık yüzünden Balıkesirin bazı ilçelerinde karantina uygulaması yapılmaktadır. BU yüzden potansiyel risk oluşan bölgelerde süratle tedbir almak zorunluluğu oluşmuştur. Sağlık bakanlığı ve Gıda tarım ve hayvancılık bakanlıklarının konuyu yakın ve teyakkuz halinde takip ettikleri ve tedbirler aldıkları basındaki haberlerden anlaşılmaktadır. Ancak kanatlı hayvanlara hem de insanlara risk oluşturan bu virüse karşı özellikle besicilerin konuyla ilgili bilgi sahibi olması ve yetkililerin önerileri doğrultusunda tedbir alması, genel amaçlı toplu tedbirlere de uygum sağlaması hastalığın ve virüsün ortadan kaldırılması için hayati önemdedir.
KUŞ GRİBİ VİRÜSÜ BULAŞMA YOLLARI
Kuş gribi virüsü ağırlıklı olarak virüsle bulaşmış şeylerle temas ve havadaki virüslü partiküllerinvüduda girmesi sonucu bulaşır.
Kanatlı hayvan işletmelerinde gerek hayvanlar arası gerekse hayvanlardan insanlara bulaşma çeşitli vesilelerle olabilir. Bunların başında hastalıklı hayvanlarla temas ve solunan ortam havasındaki virüslü havadır. Ayrıca hastalıklı hayvanların atıklarıyla ve onların bulaştığı yüzeylerle temas da çok önemli risk faktörlerinden biridir.
Bu yüzden bu hastalıkla mücadelede hem hastalıklı virüslü ortamlarla temasın engellenmesi ve yüzey dezenfeksiyonu hem de havanın kontrolü kritik önceliklerdir.
ANTİMİC KALICI KORUMAYLA BAKTERİ VE VİRÜSLERE KARŞI TEDBİR VE ÇÖZÜM
ANTIMIC insan veya hayvan sağlığını tehlikeye sokacak ağır metal ve toksin kimyasallar içermeyen, su bazlı, renksiz, kokusuz, uygulandığı tüm yüzeylerde bilinen bakteri , virüs ve mikropların birçoğunu yok eden ve üremelerini durduran güçlü bir etkiye sahip kalıcı antimikrobiyal koruyucu ajandır.
Hemen hertürlü yüzeye uygulanabilir. Uygulandığı yüzeylerde gözle görülemeyecek kadar küçükhijyen boşluklarına nüfuz ederek, çok ince elastik camsı, aktif bir tabakayla kaplar. Suyun uçarak kurumasıyla birlikte kalıcı hijyenik koruma başlar.
ANTIMIC’ in farklı yüzeylerdeki kalıcı etkisiı, farklı uygulamalarda, ulusal ve uluslar arası birçok laboratuarlarda yapılan testler ile ispatlanmıştır.
ANTIMIC NASIL UYGULANIR?
Antimic standart olarak su bazlı bir ürün olup sulu çözelti halindedir. Bu kullanıma hazır sulu çözelti yüzeylere ister sprey makineleriyle yıkama , ister ısıtmalı sisleme sprey makineleriyle sisleme-dumanlama yöntemiyle, ister bezi Antimic’le ıslatarak yüzeyleri silme, istenirse de camsil tarzı el spreyleriyle direkt yüzeye tatbik edilebilir.
ANTIMIC Ürünümüz tamamen yerli ve patentli bir ürün olup, Sabancı Üniversitesi Laboratuarlarında geliştirilmiştir.
Ticari olarak 5,10,20 ve 60 L kullanıma hazır plastik bidonlarda, bireysel kullanım için de 500 ml sprey kafalı plastik şişelerde ve çabuk kuruyan susuz formül olarak da 500 ml teneke aerosol kutularda üretilmektedir. Ayrıca şahsi ve yanında taşınabilir kullanımlar için mendil formu da mevcuttur.
KANATLI SEKTÖRÜ İÇİN KUŞ GRİBİNE KARŞI KULLANIM
Kanatlı sektöründe üretimin her safhasında, yumurtadan kesimhanenin sonuna kadar, her kontakt olasılığı olan yerde koruyucu tedbir alınmalı,hijyene azami önem verilmeli ve ilaçlama yapılmalıdır.
Ayrıca hastalığın önemli yayılma yollarından biri olan havadaki partiküllerin de kontrol altına alınması, toz gibi partiküllerin üzerinde virüs taşıma olasılığına karşı ilaçlama ve toz tutma tedbiri alınmalıdır.
Diğer bir hastalık taşınma ve yayılma aracı da böcek ve küçük hayvanlarınvirüs ve hastalığı kümeslere, diğer hayvanlara ve insanlara bulaştırmasıdır. Buna karşı da tedbir alınmak zorundadır.
Bakteri ve Virüsler yüksek nemli ve ıslak ortamları severler ve hızla üreme imkanı bulurlar. BU yüzden tavuk çiftlikleri, üretim , depolama vs. alanlarının ortam şartları ve izolasyonlarının terleme ve damlama yapmayacak şekilde ve uygun sıcaklık ve nem koşullarında olması gerekir
Bu bilgiler ışığında yapılması gerekenler:
1. Mevcut hastalık veya virüs tespit edilen hayvanlar uygun şekilde ilgili resmi makamların direktifleri doğrultusunda imha edilmelidir. BU hayvanların temas halinde olduğu her yer temizlenip ilaçlanmalı, temizlik sularıyla çevreye virüs yayılmaması için de tedbir alınmalıdır. İmha ve gömü yerleri ilaçlanmalı dezenfekte edilmelidir.
2. Hastalıklı hayvanların yada ölü hayvanların temas ettiği taşındığı araçlar, alet edavat, ekipman, giysi vs hepsi çok iyi şekilde dezenfekte edilmeli yada imha edilmelidir.
3. Olası mikrop-virüs ve dolayısıyla hastalık bulaşmasını engellemek için tavuk, yumurta ve civcivin ve onların atıklarının temas ettiği her yüzey ve alan potansiyel risk alanıdır ve koruma altında olmalıdır. Bu yüzden özellikle birinci yapılması gereken hijyen kuralları ve temizlik konusuna dikkat etmektir.
4. Çiftlik alanı giriş çıkışları harici insan ve araç giriş çıkışları minimize edilmeli ve giriş çıkışlarda ilaçlama ve dezenfeksiyon yapılmalıdır.
5. Hayvanların, yumurtaların bulunduğu alanların tamamı ana üreticilerin süpervizörlüğü altında temizlenip dezenfekte edilmelidir.
6. Yapılan temizlik ve dezenfeksiyon düzgün yapıldığı takdirde o ana kadar olan mikrop ve virüsleri, küf ve mantarları yok edecektir. Ancak bu tip ilaçlar ve maddeler etkisini kısa süre sonra kaybettiklerinden daha sonra üzerine gelecek bakteri ve virüslere karşı etkili olmamaktadırlar. İşte burada ANTIMIC kalıcı koruma sistemi devreye girmelidir. Çünkü ANTIMIC yüzeylerin kalıcı bir parçası olmakta ve yüzeyleri kalıcı olarak kaplamaktadır ve aylara varan sürede etkisini devam ettirmektedir. Bu yüzden çok ciddi faydası olacak ve riskleri azaltacaktır.
7. Yine aynı şekilde kümes ve çiftlik alanına giren kişi ve araçların tekerlek, kasa, ayakkabı vs mevcut dezenfeksiyonuna ilave olarak ikinci olarak da ANTIMIC daldırması ya da spreylemesi yapılmalıdır ki o da daha sonra buralara bulaşabilecek mikrop ve virüsleri etkisiz hale getirsin. Yani mevcut olan mikrop ve virüsleri öldürmek yetmez. Üzerine daha sonra gelecek ve temas edebileceklerin de imha edilmesi gerekir.
8. Üretici firmaların hayvan civciv ve yumurta taşınmasında kullanılan araçlarına , tüm kasa, kutu vs, mevcut temizlik ve dezenfeksiyonuna ilave olarak üzerine ANTIMIC koruma uygulanması ciddi risk azaltması ve koruma sağlayacaktır.
9. Havadaki partiküller vasıtasıyla yayılma ve bulaşmanın önlenmesi konusunda da üç koldan çalışma yapılması gerekir.
A) Birincisi kümes hava giriş ve çıkışlarının virüsleri tutucu ve yok edici filtreler takılması. Burada mevcut fanların üzerine klips şeklinde ve filtresi ANTIMIC emdirilmiş filtreler takılması hem dışarı partikül ve koku salınmasını azaltacaktır. Hem de mikrop ve virüs girişlerini engellemede yardımcı olacaktır.
B) Kümes-barınak-depo içindeki havadaki partiküllerin dezenfeksiyonu ve deaktive edilmesi: Burada havaya sisleme şeklinde uygulanan ANTIMIC havadaki partiküllere tutunacak ve onlardaki bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirmede etkili olacaktır. Ayrıca kümes içi sirkülasyon filtre fanları da konarak havanın sürekli süzülmesi ve ANTIMIC li filtrelerden geçirilmesi de yapılabilir.
C) Kümeslere kontrol dışı hava girişinin engellenmesi ve düzgün havalandırma: Burada özellikle çatı-yan duvar birleşim yerleri, kapı, fan pencere giriş ve kenarlarından gelen ve kaçan kaçak havanın kontrol altına alınmasının en etkili yolu sprey poliüretan köpükle izolasyon yapılarak bu bölgelerin kapatılmasıdır.
10. Ortam şartlarından kaynaklanan virüs bakteri üremesinin ve gelişmesinin engellenmesi: Kümes, depo ve kapalı alanların ortam şartlarıyla yüksek nem ve damlamalara karşı tedbir alınması yüksek nem ve ıslaklığı seven bu mikro organizmalara karşı engelleyici etki yapacaktır. Ortam sıcaklığı canlı hayvan ve kuluçkadan dolayı pek değiştirilemeyeceğinden burada ancak yüzeylerdeki yoğuşma ve terlemeler, damlamalar engellenebilir ve havalandırmayla ortam hava kalitesi ve nem oranları kontrol altında tutulabilir. Damlama ve terlemelerin engellenmesi yemlerin ıslanmasının önüne geçilmesi düzgün ve yekpare, bakteri barındırmayan ve içine hayvan yuva yapmayan ve girmediği iyi bir izolasyon yapılmasıyla sağlanabilir. Bunu mevcut panel harici yapılarda en iyi sağlayacak sistem de sprey poliüretan köpükle izolasyon yapılmasıdır.
11. Yabancı hayvan, böcek, sürüngen, kemirgen girişinin engellenmesi: Hastalık virüs ve mikrobu taşıyan bu küçük canlılar yapılardaki küçük yarık çatlak ve boşluklardan girebilir. Böyle alanların tamir ve tıkanması ve ilaçlanması gerekir. Sprey poliüretanlı izolasyonun bu konuda da faydası vardır.
12. Gelen Yem, su, altlıkların , bunların depo ve taşınma hatlarının bakteri ve virüslerden arınmış olması: Üreticiler yemleri kontrol altında tutmalı, gerek ana depolarda ve nakliye hatlarında gerekse çiftliklerdeki depo ve nakliye hatlarında ilaçlama ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Yine bu alanda da ANTIMIC koruması çok etkili olacaktır. Çünkü ANTIMIC paslanmaz çelik ve seramik dahil her türlü yüzeye yapışmakta ve etkisini uzun süre korumaktadır. Hayvanların kullandığı suluk ve yemliklerin de temizlik dezenfeksiyon sonrası ANTIMIC kaplanması faydalı olacaktır.
Yukarıdaki toparladığımız ve sizin için hazırladığımız bu bilgiler bizim firma olarak uzun yıllardır Kanatlı hayvan sektöründe sprey poliüretan köpükle çiftlik izolasyonları yapmamız vesilesiyle sektör konusunda bilgi sahibi olmamızdan kaynaklanmaktadır. Halen de bu uygulamalarımız başarıyla devam etmektedir.
Bunun yanında, aynı zamanda ticarileşmesi ve tanıtımını üstlendiğimiz Sabancı Üniversitesi Laboratuarlarında geliştirilen yeni nanoteknolojik ürün , bakteri, küf, mantar ve en önemlisi virüslere karşı kalıcı etki gösteren ANTIMIC koruyucu sitemin sektöre büyük katkısının olacağına inanmaktayız. Konuyla ilgili kaynaklara baktığımızda üretici ve konuyla ilgili kişilerin yararlanabileceği fazla kaynak olmadığını da görmemiz üzerine faydalı olacağına inandığımız bu yazıyı hazırlamaya karar verdik.
ANTIMIC ticari olarak kullanıma hazır 5, 10, 30 ve 60 L sulu çözelti olarak plastik bidonlarda satılmaktadır.
Küçük ve şahsi kullanımlar için Mendil ve 500 ml sprey plastik kutular da mevcuttur.
Ayrıca hızlı kuruyan ve basınçlı 500 ml aerosol teneke kutu formu da bulunmaktadır.
Sisleme - dumanlama uygulamaları ve yerinde uygulamalarımız da mevcuttur. Ancak uygulaması ve kullanımı basit olduğundan Uygun makinelerle kendiniz de yapabilirsiniz .
ANTIMIC hakkında, detaylı bilgi ve raporları www.antimic-guardian.com sitemizden bakabilirsiniz.
Sprey poliüretan köpük ve kümes izolasyonları dahil çeşitli izolasyon ve yüzey koruma uygulamalarımızı da www.borkan.com.tr sitemizden görebilirsiniz. Daha fazla ihtiyaç duymanız halinde firmamızı arayarak ilave bilgi alabilirsiniz.
Yukarıdaki bilgi ve yapılması gerekenlerin sadece bir kesim yada bizim sınırlı sayıda ulaşabildiğimiz kişiler tarafından uygulanması yetersiz kalacaktır. Bunun için hazırladığımız bu yazıyı mümkün olan herkese ulaşması ve tüm sektörün ve toplumumuzun faydalanması dileğimizdir.
Tanıdıklarınıza ve çevrenizdeki kişi ve kurumların yetkililerini de konuyla ilgili haberdar etmeniz ve faydalanmanız dileğiyle.
Saygılar.
Dr. Hikmet Satıcı
Borkan Yapı Kim. İzolasyon Ltd. Şti.
kümeslerin yalıtımısprey poliüretan köpük |
tavuk çiftiği izolasyonusprey poliüretanpolyurea kaplama |