KÜMESLERİN YEKPARE ŞEKİLDE ISI-SU- SES YALITIMI YAPILMASI
YENİ KÜMES YAPIMINDA FAYDALI BİLGİLER
Bildiğiniz gibi kümeslerde ısıtma-soğutma-havalandırma, düzenli yem ve suyun sağlanması ve hijyen bir ortam sağlanması en önemli konulardır. Bunlardaki eksiklikler ciddi kayıplara yol açmaktadır ve zaman zaman toplu hayvan ölümlerine kadar varan kayıpları çoğumuz duymuş yada tanık olmuşuzdur. Bu yüzden yukarıda belirtilen her bir noktaya azami özen gösterilmesi çok önemlidir.
Firmamızın faaliyetleri kümeslerde ısıtma- soğutma -havalandırma ve hijyenik ortam sağlanmasıyla ilgilidir.
Firmamız sprey poliüretan köpükle yekpare izolasyon konusunda en eski firma olup bu uygulamayı Türkiye’ye ilk getiren firmadır. Sprey poliüretan köpük, basınçlı makinelerle çatı ve duvarlara uygulanan , yekpare ısı – su ve ses yalıtımını aynı anda yapabilen ve ısı yalıtım değeri en yüksek olan malzemedir.
İnşaatın sayısız alanlarının, sanayi tesislerinin ve soğuk depoların izolasyonunun yanı sıra kümeslerde de aynı uygulamayı uzun yıllardır yapmakta ve çok ciddi enerji tasarrufu sağlamaktayız. Hızlı ve pratik bu uygulama sayesinde Kümeslerin içeriden yada dıştan yekpare şekilde ısı-su ve ses izolasyonunu aynı anda yapabiliyoruz.
Ana uygulamamız olan sprey poliüretan köpük sayesinde kümeslerdeki gereksiz tüm delik ve kaçaklar durdurulmakta kümeslerdeki terleme ve damlamalar engellenmektedir. Havalandırma harici deliklerin ve kaçakların tıkanması havalandırmanın verimini artırmakta ve homojen hava dağılımının sağlanmasında önemli rol oynamaktadır.
Terlemelerin engellenmesi sayesinde de zemindeki su birikintileri ortadan kalkmakta, havadaki amonyak gazının suyla karışması ve yoğuşmasından kaynaklanan olumsuzluklar olmamakta ve tavukların üzerine bastığı zeminde damlamalardan kaynaklanan hijyen problemlerinin önüne geçilmektedir.
Uygulama çatıya alttan yada üstten püskürtülerek yapılabilmekte sac yapılardaki paslanmayı engellemekte, eternit tarzı çatı malzemelerini de güçlendirmektedir. Duvarlara da anı şekilde uygulama yapılabilmektedir. Dıştan yapılan uygulamalarda köpük üzerine UV Koruyucu boya uygulaması da yapılması gerekmektedir. Alternatif olarak duvarlarda köpük üzerine sıva da yapılabilir.
Sprey poliüretan köpük her türlü yüzeye çok iyi yapıştığından çelik, eternit, tuğla, beton, ahşap yada plastik her türlü yüzeylere uygulanabilir. Uygulama strofor yapılmış tavanlara, yada izolasyonu yetersiz kalan ve terleme yapan sandviç panellerin yüzeyine de yapılabilir.
Sprey poliüretan köpük uygulaması kendisini iki ana kalemle belirgin olarak ve hızlı bir şekilde amorti etmekte ve yapılan tasarruflar kalıcı ve sürekli olmaktadır. Birinci kalem enerji tasarrufudur . İzolasyonlu kümeslerde, yapılmayanlara göre %50 nin üzerinde ısıtma ve soğutma enerjisinden tasarruf sağlanmaktadır. Bunun yanında bu enerjiyi sağlamak için gereken ilave işgücünü de (sürekli kömür atmak ve cüruf temizlemek gibi) göz ardı etmemeliyiz. İzolasyon sayesinde kümesin tamamı daha rahat ısıtılıp soğutulabilmekte, havalandırma da daha rahat kontrol edilebilmektedir.
İkinci belirgin kalem de izolasyon yapılan ve yapılmayan kümesler arasında özellikle et tavukçuluğunda kilo farkı yaratmasıdır. İzolasyon yapılan ve yapılmayan kümeslerden çıkan tavuklar arasında 100-150 gram ağırlık farkı gözlenmektedir. Bu da 20 000 tavuklu bir kümeste 2-3 ton daha fazla verim sağlanması demektir ve büyük avantajdır.
Sprey poliüretan köpük uygulaması kalıcı bir uygulama olduğundan zamanla izolasyon verim kaybı olmamaktadır. Bunun yanında , fareler poliüretanı yememekte ve içine yuva yapmamaktadır. Üstelik fare ve haşeratın girebileceği delikleri de tıkamaktadır. Bu da ciddi bir faydası olarak not edilmektedir.
Yıllar içinde yaptığımız kümes izolasyonları, gördüğümüz kümesler ve edindiğimiz tecrübelerle yeni kümesler yapılırken, yapı ve yapı-izolasyon malzemeleri seçilirken aşağıdaki bazı hususların göz önüne alınmasını tavsiye etmekte ve ona göre malzeme ve uygulamalarımızı sunmaktayız.
Bunların başında duvarlar örüldükten sonra yekpare sprey köpük uygulanması ve üzerinin sıvanması çözümümüz gelmektedir. Bu uygulamayla duvarlara hem kalıcı ısı su ses yalıtımı yapılmakta hem de duvarlardan dışarından su çekmesi engellenmektedir. Ek yeri olmadığından kaçak imkanı yoktur. Daha düşük maliyetli bir alternatif de duvarların örülmesinden sonra köpük uygulanması ve üzerinin UV koruyucu boyayla boyanmasıdır.
Bunu yanında yeni kümesler için zemin betonu atılırken yüzey sertleştiricisi ve geçirmezlik malzemesi vermekteyiz. Bu malzeme betona zarar veren kümes sıvılarının betona sızmasını engellemekte, üzerinde forklift ve traktör geçişine izin vermekte ve temizlik ve hijyen kolaylığı sağlamaktadır. Bu uygulama aynı zamanda beton ömrünü de çok uzun sürelere artırmaktadır ve önemle tavsiye ediyoruz. Beton atılırken toz şeklinde taze betona atılan bu malzeme helikopter uygulamasıyla perdahlanarak yüzeyin geçirimsizliğini sağlar. Maliyeti düşük fakat fayda ve fonksiyonu yüksektir.
Sprey poliüretan köpüğün yanında büyük bir yenilik olan, patent başvurusunu da yaptığımız kümes içleri için sprey hijyenik kaplama malzemesini de Dünyada ilk olarak hizmetinize sunmaya başladık. Kümes iç yüzeylerine özellikle yarım metre yüksekliğe kadar olan kısım için gereken bu sert , sprey hijyenik kaplama uygulaması darbe dayanıklıdır ve su geçirmez. İçerdiği bakteri küf ve mantarlara karşı aktif ve kalıcı maddeler sayesinde duvarlarda mikrop üremesine, bakteri, küf ve mantarlara karşı engel teşkil eder ve daha sağlıklı kümes ortamı sağlar. Ayrıca kümes yıkamaları sırasında zeminde yan duvarların kirli su çekmesine ve hijyen bozukluğuna sebebiyet vermesine engel olur. Duvarların da ömrünü uzatır.
Yeni kümes çatıları için de sandviç panel ve tek kat trapez sac satışımız bulunmaktadır. Yeni kümesler için sandviç panel iyi bir seçimdir ancak maliyeti en yüksek seçimdir. Bölgeye göre 4-5 cm kalınlıktaki iki yüzü boyalı galvaniz sacdan oluşan poliüretan sandviç panel teknik olarak uygundur.
Maliyetler açısından bazı üreticilerin tek kat sac ve altına cam yünü sarılarak altının naylonlanmasını tercih etiklerine şahit olmaktayız. Ancak cam yünü tarzı malzemeler, her ne kadar satışını yapıyor olsak da kümesler için tavsiye ettiğimiz bir malzeme değildir. Çünkü cam yünü izolasyon değerini nem çektiği anda kaybetmekte ve daha sonrası için fare yuvası olarak fonksiyon görmektedir. Cam yününün içinde kalan terleme ve nem izolasyonu yok ettiği gibi sürekli sıcak soğuk farklarından dolayı üstteki sacı paslandırmaktadır ve ömrünü azaltmaktadır. Sac montaj vida başlarından ve ek yerlerinden hareket sonucu su kaçakları olma olasılığı da yüksektir ve bu durumda su girer girmez otomatik olarak izolasyon değeri gider ve paslanmalar başlar.Buna karşılık yine maliyeti düşük çatı alternatifi ve kalıcı izolasyon için tek kat sac ve altına sprey poliüretan köpük uygulamasını öneririz. Bu sandviç panele göre daha düşük maliyetli bir alternatif olup performansı yüksek ve kalıcıdır.
Yukarıda mevcut kümeslerin izolasyonu ve hijyen sağlanması ve yeni kümesler için de önerilerimizi bilgilerinize aktardık. Faydalı olmasını arzu eder, sağlıklı ve yüksek verimli günler dileriz.
Unutmayalım! CİVCİV NARİN-ENERJİ PAHALI
EN UCUZ ENERJİ DE TASARRUF ETTİĞİMİZ ENERJİDİR
EN UCUZ ENERJİ DE TASARRUF ETTİĞİMİZ ENERJİDİR
kümeslerin yalıtımısprey poliüretan köpük |
tavuk çiftiği izolasyonusprey poliüretanpolyurea kaplama |